הקיץ הישראלי החם והמהביל מביא עמו מספר גורמי מחלה ייחודיים הקשורים במזג האוויר עצמו, בגורמים הסביבתיים וכמובן בנו הבעלים.באופן טבעי קיימת עליה בשכיחות תאונות הדרכים ופצעי הנשיכה בין כלבים כיו שבחודשים אלה מבלים זמן רב יותר מחוץ לכתלי הבית. אבל הסכנות העיקריות הן הכשות נחש, מכות חום וכמובן כל המחלות הנלוות לטפילי הקיץ (קדחת קרציות, נגיעות בפרעושים, המברטונלה בחתולים ועוד). על נושא הטפילים הרחבתי את הכתיבה במאמרים קודמים ולכן הפעם בחרתי להתמקד בשני הראשונים, בגורמים העיקריים ובעיקר באופן בו ניתן לתת טיפול ראשוני בבית לפני ההגעה למרפאה.
הכשות נחש
ההכשות באזורינו נגרמות כמעט באופן בלעדי על ידי נחש הצפע הארץ הישראלי,נחש השכיח בארץ כולה. מקומות המסתור המועדפים על נחשים הם מקומות מוצלים וקרירים בהם הם יכולים לנוח במהלך שעות היום החמות ולאסוף כוחות לקראת היציאה לחיפוש טרף משעות הצהריים המאוחרות ועד הלילה. לפיכך כדי לנסות להימנע מנוכחות של נחשים יש להקפיד לפנות מהחצרות גרוטאות ופסולת גדולה אשר יכולה לשמש כמסתור.יש לקחת בחשבון כי רוב ההכשות מתבצעות בשעות חיפוש הטרף של הנחשים-שעות אחה"צ המוקדמות ולא בשעות הבוקר. הכשות נחש בכלבים יכולות לגרום לתמותה של גבוהה במידה והן אינן מטופלות. 30% מהכלבים עשויים לשרוד את ההכשה כתלות במיקומה, כמות הארס שהוזרקה, מצבו הבריאותי של הכלב ועוד. יש להדגיש כי ההכשות בתחילת העונה הן הקשות ביותר גם כאשר מדובר בהכשה בודדת אחת כיוון שבתקופה זו כמות הארס המוזרקת בכל הכשה היא גדולה יותר ומביאה עמה נזק גדול יותר לכלי הדם ולמצבו הכללי של הכלב.
הסימנים המאפיינים
נפיחות ההולכת וגדלה בעיקר באזור הפנים והרגליים הקדמיות. כלבים הם סקרנים מטיבם ובאים לחקור את בע"ח העומד מולם ולכן לרוב ההכשות יתבצעו באזורים אלה.
נקודה או מספר נקודות אדומות מדממות או מפרישות שיסמנו את מיקום כניסת השיניים של הנחש. מראה דומה יכול להתקבל כתוצאה מעקיצה של חרק. אולם במקרים אלה ההתנפחות תהיה פחות דרמתית והסימנים הנלווים עשויים להיות פחות משמעותיים.
ההתנפחות הגדולה יכולה להביא לבעיות משניות במערכת הנשימה עקב לחץ הבצקת על קנה הנשימה.
נזקים משניים מאוחרים יותר יגרמו לאחר ההכשה עקב כניסת הארס לדמו של בעל החיים. תוך 24 שעות תתכנה תופעות של אבדן קרישת דם עקב תכולה גבוהה של חומרים נוגדי קרישת דם-חומרים הפוגעים במבנה כלי הדם וחומרים רבים נוספים הגורמים לפגיעה כללית ומתמשכת בלב וכלי הדם.
פינצ'ר ווימרנר זמן קצר לאחר הכשה
מה עושים?
בכל מקרה בחשד להכשה יש לנסות כמה שפחות לטלטל את בעל החיים.
יש ליצור קשר מיידי עם המרפאה.
סימני ההכשה והפגיעה במרכיבי הדם הולכים ומחמירים עם הזמן ולכן עדיף לתת טיפול ראשוני מהיר ככל הניתן גם אם הכלב נראה ומתנהג כרגיל למעט הנפיחות בשעות הראשונות מיד לאחר ההכשה.
הטיפול בהכשות במרפאה כולל מתן נוזלים לווריד, הזרקת חומרים נוגדי אלרגיה, מתן אנטיביוטיקה מניעתית, הזרקת נוגדנים כנגד הארס הספציפי (אנטי ונום) ובמקרים קשים מתן מנות פלסמה וטיפול בבעיות אי קרישת דם.
מכת חום
מצב חירום בו בעל החיים לא מצליח לווסת את טמפרטורת גופו, במקרים אלה עולה טמפרטורת הגוף מעל לטמפרטורה בטוחה ובמידה ולא תהיה התערבות רפואית יש חשש לחייו של בעל החיים.
טמפרטורות הגוף הרגילות של בעלי חיים גבוהות יותר גם במצב רגיל מזו של האדם, יכולתם להתקרר שונה גם היא כיוון שאין באפשרותם להזיע ועל ידי כך להפיג חום. כלבים יכולים להזיע בכפות הרגליים בלבד ומשתמשים כמעט באופן בלעדי בהלחתה (נשימה מהירה עם פה פתוח ולשון רטובה משתרבבת) על מנת להתקרר.
מעל טמפרטורת גוף של 41 מעלות המצב הוא קריטי וישנה סכנת חיים מוחשית.
קיימים מינים שונים של הכלבים המועדים יותר מאחרים למכות חום, כלבים אלה שייכים בעיקר לגזעים הברכיוצפליים (הפחוסים למיניהם) כגון בוקסר, פאג, פקינז ועוד. זאת כיוון שיכולת ההלחתה של כלבים אלה נמוכה עוד באופן משמעותי מגזעים אחרים בשל המבנה החריג של דרכי הנשימה העליונות שלהם.
חשוב להדגיש כי מכת חום שונה מהתייבשות שהיא שינוי מאזן הנוזלים בגוף טעות נפוצה, אך מכת חום יכולה ללא ספק להיות השלב הבא לאחר התייבשות כיוון שבעל החיים איבד נוזלים רבים ולכן יכולת ההתקררות שלו משתבשת.
הגורמים העיקריים
פעילות מאומצת בעומס חום גבוה
פעילות בינונית עד מאומצת בעומס חום בינוני בגזעים מועדים בכלבים בעלי משקל עודף או מבוגרים
חוסר איוורור בתנאי חום, למשל השארה במקום סגור כמכונית
חוסר באיקלום מתאים לתנאי מזג האויר למשל, נחיתה בחום יולי אוגוסט עם בעל חיים ממדינות צפוניות
סימנים אופיניים
נשימה מהירה מכרגיל
לשון בצבע אדום בהיר
חניכיים חיוורות- ורדרדות
חולשה, אפטיה, דיכאון
סחרחורות
הקאות יכולות להיות דמיות או עם דם מעוכל בצבע שחור
שלשול עם דם טרי או דם מעוכל
תרדמת, קומה
במקרים אלה קיימת חשיבות גבוהה מאד להתחלת טיפול מיידית עוד בטרם ההגעה לוטרינר
מה עושים?
מעבירים את בעל החיים מיידית למקום מוצל ומאוורר.
מנסים באופן מיידי להוריד את טמפרטורת הגוף- מכסים את בעל החיים בסמרטוטים רטובים ומפעילים עליו מיידית מאוורר.
תוך כדי קירור בעל החיים יוצרים קשר טלפוני מיידי עם הוטרינר שיהיה ערוך לקבלת המקרה.
מודדים טמפרטורה כל כחמש דקות, ממשיכים בהרטבת בדים וקירור אגרסיבי עד ההגעה לוטרינר.
מציעים מים לכלב שמסוגל לשתות אך בשום אופן לא נותנים בכח מים לכלב מעורפל הכרה או כזה שאינו יכול לשתות בכוחות עצמו.
במרפאה: יוכנס מייד ליין נוזלים לוריד, ימשיך הקירור האקטיבי, ינוטר מצבו הכללי של בעל החיים על ידי בדיקה פיסיקלית ובמידת הצורך בדיקות דם וחמצן. גם לאחר החזרה לטמפרטורה נורמלית עשויות להתרחש פגיעות משניות מאוחרות בעיקר בדם ובקרישה כתלות לחשיפה לטמפרטורות גבוהות
מניעה
שמירה על פעילות מתונה של הכלבים בקבוצות הסיכון (פחוסים, משקל עודף, מבוגרים) בימים עם עומס חום בינוני/ גבוה
מתן קבוע של מים זמינים בכל שעות היום
אפשרות למסתור במקום מוצל ומאוורר בכל שעות היום
מניעת סגירת הפה במחסום לזמנים ממושכים, לא מאפשר הלחתה
בימים מועדים ניתן להרטיב את גופו של הכלב לעיתים תכופות באופן מניעתי במידה והוא נמצא באופן קבוע בחוץ