הזנה נכונה וחינוך נכון עוזרים לשמירה על בריאות החברים על ארבע (וגם על שתיים...) הנה כמה עצות מועילות
רצוי להתחיל את החינוך לתזונה נכונה ואכילת ארוחות קבועות כבר מגיל צעיר, יש לתת לכלב מזון מסחרי יבש המכיל את כל מה שהוא צריך עדיף מהסוגים המכילים מרכיבים אמיתיים ולא פסולת תעשייתית וכאלה הנמצאים תחת פיקוח. למעט מקרים מיוחדים לרוב אין צורך במתן של מזון ביתי כלל בנוסף, המזונות היום מלאים ומחושבת בהם תכולת השומן, החלבון, הויטמינים, המינרלים ועוד. במידה וניתן מזון ביתי יש לתת רק בצלחת של הכלב ולא תוך כדי ארוחה של הבעלים על מנת לסגל לכלב הרגלים נכונים. יש להפחית בעקבות כך את החלק היחסי מהכמות של המזון היבש היומית כדי לא לגרום להשמנת יתר.
כלבים בוגרים רצוי להאכיל פעמיים ביום , בעיקר בגזעים גדולים ולאחר הארוחה יש להימנע מפעילות. שני הגורמים האחרונים נמצאו כמעלים שכיחות של היפוך קיבה (GDV) המתרחש בעיקר בגזעים גדולים אך לא רק. במידה והמנה מחולקת למספר פעמים ביום יש לחשב את סך כל המנה שצריכה להינתן ולחלק אותה לפי מספר הארוחות. כמות המזון שצריכה להינתן, כתובה בכל אריזה של מזון בחלקו האחורי והיא בדרך כלל מותאמת על פי גודל הכלב, גילו, גזעו וכדומה. בקניית אוכל חדש יש לחשב פעם אחת את הכמות היומית ובהמשך לתת על פי אותה כמות במידה ואין שינוי משמעותי במשקלו של הכלב. יש לשים את המזון בצלחת נקיה, עדיף מחומר שאינו מגיב כמו נירוסטה.ולאפשר במשך כל היום אספקת מים נקיים בכמות מספקת. בפרק הזמן שלפני האוכל ניתן להשתמש על מנת ללמד את הכלב התנהגויות חדשות או לחזק התנהגויות שכבר למד.ניתן להרגיל את הכלב לשבת לפני הקערה ולאכול רק עם מתן פקודת בתאבון, יעיל מאד בגזעים גדולים השואבים את המזון לפני שבכלל הספקתם למצמץ.שוק מזון הכלבים הוא שוק גדול מאוד המורכב ממספר גדול של חברות. עדיף לקנות מזון שמוגדר כמזון סופר פרימיום, שהוא המזון האיכותי ביותר המכיל את כל המרכיבים אותם צריך הכלב. מזונות מסוג פרימיום טובים גם כן , אך מרכיביהם לרוב פחות איכותיים. עדיף להימנע ממתן של מזונות מטיב ירוד כאלה המופיעים בשוק ונעלמים לחילופין.
מצבים מיוחדים:
השמנה
במידה והכלב מקבל על בסיס קבוע מנה גדולה מהדרוש לו, במידה והכלב אינו פעיל ולכן האנרגיה מהמזון לא מנוצלת, במידה ומוסיפים לכלב מזון ביתי למשל ללא הפחתת כמות המזון היבש... אנחנו עלולים לקבל כלב שמנמן.
ניתן (לאחר בדיקת רופא) להפחית לכלב את כמויות המזון עד 20% מהצריכה היומית באופן מדורג, או להתחיל במתן של מזון דיאטטי עשיר בסיבים במידה והפחתת המזון לכמות הנכונה לא מספיקה ולא ניתן להפחית משמעותית את הכמות הניתנת היומית. בנוסף ניתן כמובן להתחיל להפעיל את הכלב יותר, על מנת שישרוף אנרגיה. בטיולים ארוכים יותר, ריצות ועוד.
דרך טובה לשמירה על אורח חיים בריא לנו ולבעלי החיים שלנו , הוא קיום הליכת ערב משותפת.
כלבים עובדים
קיימים כלבים המגודלים מעבר להנאה גם לפעילות ומשימות יומיות, במקרים כאלה בהם הפעילות היומית עולה על פעילות ממוצעת ניתן לספק שני פתרונות עיקריים:
הזנה במזון מיוחד , ייעודי לכלבים עובדים, במזונות אלה תכולת האנרגיה הזמינה והיחסים בין המרכיבים שונים במקצת.
הזנה במזון רגיל ביחס מתאים לרמת הפעילות של הכלב.
גם בכלבים מאד פעילים שאינם עובדים שנמצאים במצב גופני נמוך ניתן להשתמש בפתרונות אלה. ניתן לקבל הדרכה והכוונה במרפאה.
בעלי חיים מבוגרים
בגיל מבוגר הכל מאט, הולכים לאט וגם מעכלים לאט. קצב חילוף החמרים משתנה, הדרישות התזונתיות משתנות. ההמלצה היא בבעלי חיים מבוגרים (לרוב מעל גיל 6-7 שנים) לעבור למזון מסוג סניור- מזונות אלה עשירים מאד בסיבים, דבר המסייע לעיכול. החלבון בהם פריק יותר, תכולת האנרגיה מעט נמוכה יותר.
כלבה/חתולה בהריון
הריון כלבה נמשך כ-9 שבועות (63 יום בממוצע), בדומה להריון של חתולה.
במהלכו הולכים ועולים הצרכים התזונתיים של האם ממספר סיבות: הזנת הגורים ההולכים וגדלים,התחלת ייצור חלב להזנת הגורים לקראת סוף ההיריון ועוד.
בתחילת ההיריון בששת השבועות הראשונים ניתן להאכיל את הכלבה במזונה הרגיל, ללא כל שינוי, במידת הצורך ניתן להוסיף עד 20% מזון לקראת סוף השליש השני של ההיריון.
החל מהשבוע השביעי יש להאכיל את הכלבה במזון גורים יבש, בכמות הולכת ועולה עד מצב בו ניתן לה מזון גורים יבש באופן חפשי בימים הסמוכים להמלטה. מצב זה של מתן מזון גורים באופן חופשי צריך להמשך בשלושת השבועות הקרובים להמלטה, כיוון שבזמן זה מייצרת הכלבה כמות חלב ההולכת ועולה עקב גדילתם של הגורים. מהשבוע הרביעי ניתן להתחיל להוריד בהדרגה את כמות מזון הגורים היבש הניתן עד לחזרה לכמות המזון הרגילה שניתנה בטרם ההיריון. גמילתם של הגורים מתחילה בין שבועות 4-6 מההמלטה. בזמנים אלה ניתן במקביל להתחיל לתת גם לגורים מזון גורים יבש, המורטב במים.כל האמור בפסקה זו נכון גם לחתולות.