מחלת הכלבת (Rabies)- אמונות ומציאות

zack ari • מרץ 07, 2022

מחלת הכלבת (Rabies)- אמונות ומציאות

מצאתי לנכון לנסות להסביר קצת בנושא שאולי נשמע שחוק ומוכר,כיוון שהמחלה מתחילה להרים את ראשה בשנים האחרונות וקיימת עלייה ברורה של מקרים בחודשים האחרונים. בימים האחרונים זוהו מקרים חשודים שעדיין לא התקבלה תשובה סופית לגביהם גם באזורים מאוכלסים במדינה ולא רק ברמת הגולן והנגב. לצערי יש הרבה אמונות וחוסר ידע בנושא,אתייחס כמובן לצד הווטרינרי של המחלה.

מחלת הכלבת- נגרמת על ידי וירוס הפוגע במערכת העצבים,הוא משותף לכלל היונקים, לכן הדבקה מתרחשת בין מגוון גדול מאד של בעלי חיים בסביבתנו.שכיחות גבוהה של המחלה היא בחיות בר- תנים, שועלים,גיריות, קיפודים, עטלפים ועוד המהווים אוכלוסיית מאגר למחלה. מדביקה גם את חיות הבית וחיות המשק.

דרך ההעברה- העיקרית היא במגע ישיר של הפרשות גוף,בדר"כ כלל בנשיכה (מגע רוק התוקף אל דם הנתקף),אך ניתן להידבק גם על ידי מגע של פצע בחומר מזוהם ובמערות תתכן שאיפת איירוסול עם הפרשות עטלפים.

סימנים ראשוניים- חוסר מנוחה, הפסקת אכילה, הקאות, ריור ושינויי התנהגות.

סימנים מתקדמים- דכאון, חוסר מנוחה קיצוני, תוקפנות, שיטוט, קולניות יתר/ שינויי קול, ריור, עוויתות, עם המשכת הסימנים מתחיל שיתוק עולה בגוף עד לשיתוק שרירי הנשימה ומוות פתאומי.

דגירת המחלה- נמשכת מרגע הנשיכה 10 ימים-שנה, כתלות במיקום הנשיכה וכמות הנגיף שהועברה. על פי החוק ההסגר במקרים של נשיכה נמשך 10 ימים כיוון שבמידה וחיה חולה נשכה ההנחה היא שכמות הנגיף בדמה גבוהה,היא תמות בעשרת ימי ההסגר ועדיין יהיה זמן לטפל בננשך לפני שיופיעו גם בו סימני מחלה.

חיסון- ניתן על פי חוק בישראל לכלבים בלבד, פעם בשנה נגיף מומת.ניתן לחסן חתולים וחיות בית ומשק נוספות בתרכיב זה. לחיסון חשיבות עליונה בשמירה על סביבה מוגנת מהמחלה.

טיפול- כיוון שמדובר במחלה זואונוטית=מחלה המועברת מבע"ח לאדם, יש איסור על טיפול.קיימת חובת בדיקה זהירה ושליחה להסגר.

במקרי מוות נשלחת גופת בעל החיים לבדיקת כלבת במכון הווטרינרי בבית דגן לאישור סופי.

אירועים במהלך שנת 2015-

1. 7.1.2015 כלב ביתי בן שנה וחצי לא מחוסן ומסומן, בוקעתא.

2. 30.1.2015 כלב משוטט רועה בלגי לא מחוסן ומסומן,מטולה.

3. 2.2.2015 זאב ניסה לתקוף כלבים והומת,יער אודם.

4. 8.2.2015 חתול ביתי תקף כלב וילד לא מחוסן, נטור.

5. 19.2.2015 כלב ביתי פוינטר מעורב לא מחוסן ומסומן, דישון.

6. 16.5.2015 זאבה שניסתה לנשוך מטיילים בעין קיניא ברמת הגולן.

7. 20.5.2015 גורה בת 3חודשים אסופית לא מחוסנת, אדמית.**

8. 20.5.2015 כלבה בת שנה וחצי לא מחוסנת, מערת אידרא הר מירון.**

9. 28.5.2015 כלב ביתי בורדר קולי שהיה במגע עם הכלבה הר"מ, מושב מירון.

10. 1.6.2015 גופת כלב זכר, גדול,זאב מעורב, ללא סימון כלשהו או אמצעי זיהוי אחר כנראה משוטט,מושב מירון.

11.  15.6.2015 גורה בת כשלושה חודשים מחוות עיזים לא מחוסנת, מצפה אבירים גליל עליון. 

12. 20.7.2015 בפרה, בשטחי מרעה של מושב שומרה שבגליל המערבי.פרה שבעליה דיווח טלפונית לרופא הווטרינר המטפל שאינה רגועה,הפרה אותרה ביער .ולאחר שהציגה סימנים קליניים המחשידים לכלבת היא הומתה וכאמור החשד הקליני אומת

13. 26.7.2015 שועל שחדר לקיבוץ סמר שבערבה הדרומית עורר חשד בשל התנהגותו "המשונה" והאגרסיבית. בניסיונו לתקוף בני אדם "נבלם" ע"י שני כלבים מקומיים, ננשך ונמלט מהמקום. כשעתיים לאחר מכן נמצא השועל מת, לא הרחק ממקום האירוע. גופתו נשלחה לבדיקה במעבדה לכלבת שבמכון הווטרינרי, בה אומת החשד הקליני למחלת הכלבת. שני הכלבים המעורבים באירוע, חוסנו לאחרונה נגד כלבת בינואר 2015, נלקחו להסגר בתחנת התצפית לכלבת באילת.

14. שוב בכלב בישוב הדרוזי מסעדה שברמת הגולן,מסוג האסקי סיבירי, זכר, כבן 8 חודשים, לא משובב ולא מחוסן,הכלב נמצא מת בחצר ביתו. לדברי הבעלים התנהג הכלב בימים האחרונים "מוזר"מתחקיר ראשוני של האירוע עולה כי לפני כחודשיים הותקף הכלב על ידי חיית בר לא מזוהה שלאחר המאבק איתו נמלטה מהמקום.כל שמונת בני המשפחה, כולל אחדים מהשכנים, שנחשפו לגור הנגוע, נשלחו לטיפול 

15. 24.09.2015 גירית מצויה (משפ' הסמוריים) שנלכדה בסמוך למושב רמות במערבה של רמת הגולן. 

16. 07.10.2015 תן שנמצא במושב שתולה שבגליל המערבי, בסמוך לגבול הלבנון מדובר בתן שחדר ליישוב וניסה לתקוף תושבים במקום. התן גילה סימני תוקפנות אופייניים למחלת הכלבת. למקום הוזעק איש ביטחון שירה בו. גופתו נשלחה ע"י הרופא הווטרינר הרשותי לבדיקה במעבדה לכלבת שבמכון הווטרינרי, בה אומת החשד למחלה. 

17. 13.10.2015 פרה (בקר לבשר) של קיבוץ שמיר שבאצבע הגליל, מדובר בפרה בוגרת, לא מחוסנת.על אף שהפרה לא הראתה כל שינויי התנהגות או סימנים אחרים האופייניים למחלת הכלבת החליט רופא הלשכה (והמגדל) כי אין לשלול אפשרות חשיפת הפרה למחלה. 

18. 22.10.2015 כלב משוטט מסוג פוינטר כבן שנה, בקיבוץ יראון שבגליל העליון
נמצא ונאסף לפני כשבועיים ע"י חיילי צה"ל בסמוך לגבול הלבנון. הכלב הובא לקיבוץ יראון ולאחר שהסתובב כחצי יום במקום, אומץ על ידי אחד התושבים. ביום שלמחרת נלקח הכלב על ידי הבעלים למרפאה לחיות מחמד בקריית שמונה ונמצא בריא. יומיים לאחר מכן סורס הכלב וחוסן נגד כלבת. ארבעה ימים לאחר הסירוס התחיל תהליך אילופו של הכלב על ידי מאלף מקצועי. כבר בתחילת האילוף גילה הכלב סימני תוקפנות; זו הוסברה כהשפעה של תהליך האילוף. כעבור יומיים הועבר הכלב להמשך האילוף לפנסיון לכלבים של המאלף. יומיים לאחר שהותו במקום הראה הכלב שינויי התנהגות משמעותיים: תוקפנות יתר, תופעות של פרכוסים וחוסר שיווי משקל. הכלב הובהל למרפאה בקריית שמונה, בה קיבל טיפול תומך ובודד בתא מיוחד. למחרת בבוקר נמצא הכלב מת בתאו.   

לסיכום- בכל התנהגות חשודה של בעל חיים בסביבה יש להתרחק ממנו מיידית. במידה ויש חשד לכלבת יש להזעיק לוכד של המועצה לבידודו של בעל החיים מיידית. במידה והתרחש מגע עם בעל חיים חשוד יש לפנות לקבלת טיפול רפואי (הומני או וטרינרי בהתאם לננשך)

בפן האישי חשוב לי להדגיש כי בשנים האחרונות עקב העלאת סכום אגרת הכלבת לכלבים שאינם מסורסים/מעוקרים ישנה מגמה של בעלים לחסן פחות. נושא זה מדאיג במיוחד על רקע העלייה בשכיחות המקרים ופיזורם הארצי. אני חושבת שנכון וחשוב מאד לחסן כדי לסייע במניעת התפשטותה וחלילה התפרצות קשה של המחלה באזורינו. 

לידיעתכם!! כל פנייה לרשויות מחייבת דיווח והסגר בעל החיים הנושך לעשרה ימים מיום הנשיכה.

** לאחר פרסום המאמר הבוקר נמסר כי שני המקרים החשודים נמצאו כנגועים בכלבת בכך עלה מניין האירועים עד ליום זה לשמונה בשנה הנוכחית


מאת zack ari 07 Mar, 2022
מא-ת מה לא כדאי לתת לבעלי החיים שלנו לאכול? 
מאת zack ari 07 Mar, 2022
על שיבולת שועל ולא למאכל....
מאת zack ari 07 Mar, 2022
איך יודעים שבא אביב וכמובן קרציות ופרעושים כבר מסביב
מאת zack ari 07 Mar, 2022
הכן את בעל החיים שלך לחורף 
מאת zack ari 07 Mar, 2022
גור כלבים חדש בבית
מאת zack ari 07 Mar, 2022
מחלת הכלבת (Rabies)- אמונות ומציאות
מאת zack ari 07 Mar, 2022
על אמונות ומיתוסים בכלבים וחתולים 
מאת zack ari 07 Mar, 2022
הזנת כלב בוגר במצב רגיל ובמצבים מיוחדים
מאת zack ari 07 Mar, 2022
מחלות ייחודיות לקיץ בחיות המחמד שלנו 
מאת zack ari 15 Feb, 2022
צרור עצות ותובנות כיצד לעבור יחד עם חיית המחמד את הקיץ בשלום
פוסטים נוספים
Share by: