עוד על מיתוסים ואמונות
לאור התגובות על המאמר הראשון החלטתי להמשיך ולחקור בנושא המיתוסים והאמונות והפעם...
ליקוק פצעים על ידי כלב מביא להחלמת הפצע- נכון או לא? האמת היא איפשהו באמצע.
ליקוק היא הדרך היחידה של כלב לטפל בפצעיו, למעשה אם לא היו לנו ידיים כנראה שהיינו עושים אינסטקטיבית את אותו הדבר. הרוק של כלל בעלי החיים כולל האדם מכיל חלבונים (אנזימים) המיועדים לפרק פירוק ראשוני את המזון הנכנס כבר בדרכו לקיבה, אנזימים אלה יכולים לסייע בניקוי הפצע באופן ראשוני והסרת השכבה המתה ובהפעלת מרכיבים של מערכת החיסון. חשוב לזכור כי בפה קיים גם ריכוז מהגבוהים ביותר בגופינו של חיידקים ווירוסים. בפה של כלב ריכוז וסוג החיידקים הקיימים נמוכה מזו של האדם (הייתם מאמינים?) ועדיין זה סיכון שצריך לחשוב עליו. ליקוק מתון של הפצע בשלבים מתקדמים עשוי ליצור הטרייה- להוריד שכבות מתות ויבשות של הפצע ובכך לעודד התחדשות של הרקמה ותיקון מהיר יותר של הנזק.לעומת זאת ליקוק ביתר עשוי לפגוע בתהליך ולעכב החלמה.
מה אתם עושים, זו כבר בחירה שלכם..
כלבים וחתולים שותים חלב האמנם?
כבסיס למיתוס זה חשוב להדגיש כי כלבים וחתולים הם יונקים כמו בני האדם, לכן בטבע הם כמובן יונקים חלב בתהליך הגדילה מהאם. אולם בעולמינו מרבית החלב הניגר הינו חלב של פרה ולא של כלבה. לכל חלב יש הרכב שונה ויחסים שונים של מרכיביו. באחוז גדול מאד של כלבים ופחות מזה בחתולים קיימת בעיה של חוסר בלאקטאז- החלבון המפרק את החלב. שכיחות גבוהה זו מביאה לכך שבעלי חיים אלה לאחר שתיית חלב לא מצליחים לעכל ולספוג אותו ולכן משלשלים. חלב העובר עיבוד למוצרי חלב פריק הרבה יותר ולכן ההמלצה היא לתת מוצרי חלב במידת הצורך )שמנת, יוגורט, גבינה...) ולא חלב ניגר.
כשכלב עושה שתן בבית יש לדחוף את אפו לשלולית
כלבים בגילאים צעירים, כמו גם תינוקות וילדים צעירים לא מסוגלים ומיומנים לשלוט בצרכיהם ברוב הכלבים ניתן להרגילם לנושא בין גיל 3-6 חודשים.תקשורת בכלבים מתבצעת בשני אופנים מרכזיים: תקשורת קולית כשהדגש בה הוא על אינטונציית הדיבור (הנביחה כמובן.. ( ותקשורת ויזואלית בדגש על מבטי עיניים. מרכיב חשוב בנושא זה הוא גם הקישוריות, כלבים יכולים לקשר דברים בפרק זמן קצר מאד (בסביבות חצי דקה עד דקה). במידה ונמצאה שלולית שתן בבית והבעלים מכניס את ראשו של הכלב לתוכה הוא למעשה עושה שני דברים שלא מובנים לכלב כלל, ראשית מה הקשר שלו לשלולית השתן ושנית מה התנועה המוזרה שעושה בעליו. מה שהכלב כן מבין מהסיטואציה היא שבעליו כועס (מאינטונציית קולו וממבטיו הכעוסים אבל אין לו שום יכולת לקשר מדוע...) יש שיטות רבות ומגוונות ללמד שליטה על צרכים אבל מה שחשוב בעיני הוא לזכור שאם רוצים שכלב יבין צריך לדבר אליו בשפה המובנת לו ולא בשפה המובנת לנו....
ועוד משהו קטן לקראת סיום... כלב נובח לא נושך האמנם?
אכן במקביל כלב לא יכול לנבוח ולנשוך אבל זכרו שכלבים הם זריזים, הנביחה יכולה להיות התראה ומיד לאחריה...
בברכת קיץ נעים וקריר
ד"ר ורד ברקו